rosig och höstdoftande äppelpaj

 
För ett par veckor sen såg jag en bild på en äppelpaj Leila Lindholm bakat och jag blev helt förälskad! Det var en äppelpaj som såg ut att vara gjord av rosor. Det fanns inget recepet men idag blev jag så inspirerad att jag bestämde mig för att hitta på en egen variant av den! Äppelpajen har en mördegsbotten med en citrondoftande mandelmassakräm, täckta med varma kanel- och kardemummaäpplen och toppad med smuldeg, samt dekorerad med rosor gjorda av äppelskal!
 
Även om man inte gillar äppelpaj borde man ändå baka den bara för att då den ljuvliga doften av konditori att sprida sig i huset! Här har ni receptet i alla fall!
 
 
mördeg
100 gram kallt smör
3 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ägg
1/2 msk kallt vatten
 
1. Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.
2. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.
3. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
4. När degen är kall, kavla ut den till en cirkel och lägg försiktigt över i en pajform.
5. Här kan det vara läge att sätta på ugnen på 175 grader också!
 
mandelmassakräm
200 gram mandelmassa
rivet skal från 1 citron
1 dl russin
1-2 msk mjölk
 
1. Dela mandelmassan i bitar och blanda med det rivna citronskalet.
2. Dela russinen i lite mindre bitar och mixa med mandelmassan.
3. Häll i lite mjölk för att binda ihop krämen.
4. Bred krämen över pajbottnen.
 
 
äppelfyllning
5 äpplen
saft från 1 citron
3 msk socker
3 tsk kanel
2 tsk kardemumma
 
1. Skala försiktigt av skalet på äpplena i en enda lång bit. Skalet ska rullas ihop till rosor på slutet!
2. Kärna ur och dela äpplena i småbitar.
3. Lägg genast i en skål, tillsätt citronsaft och blanda.
4. Stek äpplena lite mjuka i smör, strösocker och kryddor.
5. Häll äppelfyllningen över mandelmassakrämen i pajen.
 
smuldegstopping
50 gram smör
1/2 dl socker
1 dl fiberhavregryn
1/2 dl vetemjöl

1. Mixa ihop ingredienserna till en smulig deg.
2. Strö smuldegen över äppelfyllningen och toppa slutligen med rosorna från äppelskalen.
3. Grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter.
 
 
Voila! Där har ni pajen! Lycka till med bakandet. :)

beetroot patties with feta cheese and sesame seeds

 
Here is a quick post of what I made for dinner last night. I hade so many beetroots that I was compelled to make something out of it! I really wanted to have some sort of american-pancake-like dinner so I thought to myself what could be better than combining thosw two.
 
Here's what I did. I grated two peeled beetroots, mixed in three eggs, some milk, spelt flour, sesame seeds, salt and pepper and VOILA! out came a pancake batter! I don't have the exact measurements but the trick is to add enough milk to make the grated beetroots swim around a little bit. Then you add enough flour to make a thick batter that you can make dollops out of.
 
After that you simply just fry them in a frying pan and eat them in whatever way you like. I would think some homemade hummus would be good to it, something I did not have time to do last night though. But oh well, I'll save that for the nine leftover patties that I stuck in the freezer!
 
 
By the way, isn't the color of the patties so funny and pretty and whimsical?

recipe for the divine chocolate peanut butter cream cake

 
Finally. Here it is! The recipe to the peanut butter chocolate cream cake! I'm sorry it took so long to post it, but hey, better late than never!
 
långpannebotten
6 st ägg
6 dl strösocker
300 g smör
150 g mörk choklad 70%
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 krm salt
0.5 dl kokos
 

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.

2. Vispa ihop ägg och socker, smeten behöver inte bli pösig.

3. Smält smör i en kastrull.

4. Drag av från värmen och tillsätt bitar av choklad.

5. Rör på svag värme tills chokladen har smält.

6. Blanda chokladsmeten i äggsmeten.

7. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt i en separat bunke med en gaffel.

8. Sikta och vänd in blandningen i smeten med hjälp av en slickepott.

9. Smörj och ströa kokos i en långpanna.

10. Häll i smeten.

11. Baka i ugnen ca 30-35 minuter. Prova med en sticka för att se när kakan är klar. Den ska bli fast men ändå fortfarande lite kladdig. 

12. Låt svalna och ställ i kylen några timmar. Kakan är lättare att dela när den är fast och kall.

 

peanutbutter cream
3 dl jordnötssmör
4 dl cream cheese
2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
 
1. Mosa ihop jordnötssmör, cream cheese och socker med en slev.

2. Vispa grädden och vänd in i smeten.

3. Ta fram kakbottnen och dela i fem lika stora kvadrater. Man får fixa och trixa lite med den femte biten för det kommer inte gå jämt ut.

4. Bred på jordnötssmörskrämen mellan tårtbottnarna.

 

mörk chokladkolasås
100 g mörk choklad 70%
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
25 g smör
 
1. Finhacka chokladen och blanda med grädde, sirap och smör i en kastrull.

2. Låt puttra ihop på medelvärme till en tjock chokladsås.

3. Låt svalna.

 

ljus chokladfrosting
100 g mörk choklad 70%
125 g mjölkchoklad, tex Marabou
1.35 dl vispgrädde
1 msk glykossirap eller vit sirap
175 g rumstempererat smör
 
1. Finhacka chokladen och lägg i en bunke.

2. Koka upp grädde och sirap i en kastrull.

3. Häll den varma blandningen över chokladen och låt stå 2 minuter.

4. Rör till en jämn chokladsmet.

5. Låt svalna.

6. Vispa med en elvisp in det rumsvarma smöret i bitar i chokladsmeten.

7. Smeten ska bli helt slät.

8. Häll ljus chokladfrosting över tårtan och ställ in i kyl ca 30 minuter.

9. Tag ut och häll över chokladkolasåsen.

10. Toppa med jordnötter.

 

As I said in the previous post, the recipes will from now on be in Swedish. But (!), if anyone wants to have it in English I am will happily translate and convert it for you!

 

Enjoy your baking!

 

 

 

 
 
 

mediterranean spinach pie

 
My cousin and his wife recommended this pie to me a few days ago. So, yesterday I made it and it really was so good! I made two of them at the same time so there were a looot of leftovers, but oh well, now I'll have lunchboxes for the next year or so.. . . . . .... .... Perfect! However, here's the recipe! 
 
The recipes will from now on be in Swedish, because I feel like it is confusing with the English combined with the Swedish measurements. But, if anyone is interested in the recipes in English, I will be more than happy to translate and convert the recipes for you!
pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten
 
1. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa.
2. Tillsätt vatten, arbeta snabbt ihop till en deg.
3. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter.
4. Nagga och låt stå i kyl ca 30 min.

fyllning
250 g bladspenat
2 hackade vitlöksklyftor
smör
½ tsk salt
 1 tsk vitpeppar
100 g fetaost
250 g Keso cottage cheese
1 dl matlagningsgrädde
3 ägg
körbärstomater

Sätt ugnen på 200°.

1. Rensa och skölj spenaten.
2. Fräs löken i smör.
3. Lägg i spenaten och låt den fräsa med.
4. Tillsätt salt, peppar och spiskummin.

5. Förgrädda pajskalet ca 10 min.

6. Bryt osten i bitar.
7. Blanda ost, cottage cheese, grädde och ägg.
8. Rör ner spenat i äggsmeten och häll blandningen i pajskalet.
9. Dekorera med körsbärstomatshalvor.

10. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min.
 
 Bon appetit!
 

cocoa basil oatmeal

 
Look what I tried out this morning! I have a big basil plant in a little green house in my kitchen and I thought to myself that it is sad that I don't use it more! So i tried mixing it in my oatmeal this morning...I know, weird right? But you know what! It turned out really well. The chocolate flavor mixed surprisingly well with the basil and the sea salt flavor actually!
 
ingredients
1 dl rolled oats
2 dl water
some sunflower seeds
a little bit of flax seeds
1 banana
2 tsbp cocoa powder
fresh basil
sea salt
 
1. Let oats, water, sunflower seeds and flax seeds come to a boil.
2. Let boil for a couple of minutes (until oatmeal-likey).
3. Cut banana into pieces and add both banana and cocoa powder to oatmeal.
4. Cut a few basil leaves and mix in with oatmeal.
5. Sprinkle sea salt on top!
 
 

healthy beetroot carrot muffins



Here is a new recipe that I made up yesterday! I wanted to make a healthy snack that included the most interesting inredients of carrots and beetroots! It worked out really well, they almost taste like carrot cake. So yummy. Please try it out! :)
 
ingredients
2 eggs
2.5 dl canola oil
1 banana
1 grated beetroot
1 big grated carrot
1.5 tsp vanilla sugar
2 tsp ground cinnamon
1 tsp ground ginger
1 tsp baking powder
0.5 tsp salt
0.75 dl sunflower seeds
5 dl spelt flour
 
1. In a large bowl, beat the eggs with a whisk. Mix in oil and a mashed banana, then grated beetroot, grated carrots and vanilla sugar.
 
2. Line 12 muffin cups with paper liners.
 
3. Combine flour, cinnamon, ginger, baking powder, and salt, as well as sunflower seeds in a separate bowl.
 
4. Stir this into the egg mixture. Divide the batter into prepared pans.
 
5. Bake muffins for approximately 20 to 25 minutes!
 



oatmeal patties with an apple banana compote


So, I thought I'd just say that I have not forgot about the purpose for this blog altogether. I am actually capable of posting a blog post with food and recipes in it, although it might not seem that way!

Anyways, this is the breakfast which I stressfully made yesterday. These are oatmeal patties with a special little compote I made up. Surprisingly good, considering the hectic circumstances. Anywho this is the recipe!

oatmeal patties:
1 dl rolled oats
2 dl water
2 tbsp flax seeds
2 tbsp sunflower seeds
pinch of salt
 
1. Mix all ingredients in a sauce pan and let come to a boil for approximately 10 minutes.
2. Heat a frying pan and add some canola oil.
3. Make three patties out of the oatmeal and fry until golden brown.
 
compote:
1 banana
1 smal apple
1/2 dl raisins
1 tsp cardamom
1 tsp cinnamon
 
1. Cut banana and apple into small pieces.
2. Mix all ingredients in a heated small sauce pan.
3. The ingredients will come together to a compote after a few minutes, it's done when everything is completely mixed and mushy! 
 
Serve the patties with the compote topped with sunflower seeds and a big glass of cold milk!

a teeny tiny appetizer

 
Hello again everyone! Here is a little appetizer on what is about to come. I thought I would mix pictures from Gotland, San Francisco and Maine altogether so it would be a little more variety for you guys! First off we have a few pictures from the first day on Gotland. We went to this super adorable bakery and ate the most luscious buns, still hot from the oven, covered with all this sparkly sugar!
 
 
Also, it was my parents' 25th anniversary which we celebrated at this really cute restaurant down by the docks!
 


Stay tuned for more pictures! :)

RSS 2.0