ett lite hipp-som-happ-bröd med äpple och russin

 
Idag skulle jag verkligen, verkligen plugga, men jag tror jag gjorde allting man kunde göra för att undkomma det. Jag började dagen med en springtur vid halv åtta, kom hem och duschade lääänge, åt långsamt frukost, gjorde ett försök till att börja läsa men efter tio minuter var det helt plötsligt väldigt viktigt att diska undan allting jag äger, dammsuga upp smulor på golvet och måla naglarna. Så där fortsatte det hela dagen tills det totalt spårade ur och jag bestämde mig för att baka bröd.
 
Jag orkade dock inte leta upp något recept så, tro det eller ej, men jag HITTADE PÅ hela det här receptet. Ända från scratch! Så himla roligt att göra ett helt eget bröd så där bara lite hipp-som-happ. Det blev ett bröd med lite av det här och det där och lite av sånt där annat. Det blev fyllt med äpplen, rågkross, russin och linfrön! Det blev väldigt smakrikt och saftigt! :) Prova det om ni vill, ELLER, hitta bara på ett eget! Det funkar!
 
INGREDIENSER

50 gr jäst
1.5 tsk salt
1-2 msk sirap
5 dl ljummet vatten
1 stort rivet äpple
1 dl rågkross
2 dl fiberhavregryn
1 dl krossade linfrön
2 tsk kardemumma
2 tsk ingefära
1 dl russin
4 dl dinkelfullkornsmjöl
5-10 dl vetemjöl
sesamfrön och linfrön till utbakning
 
gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och häll på saltet. Vänta en minut på att saltet ska lösa upp jästen till en vätska.
2. Tillsätt sirap, vatten och äpple och blanda runt lite.
3. Häll i resten av ingredienserna förutom mjölet i degmaskin och rör ihop till en smet.
4. Häll i så mycket vetemjöl så smeten går ihop till en smidig deg. Knåda i tio minuter.
5. Låt jäsa övertäckt i 15 minuter.
6. Häll ut degen bakbordet och dela upp i fyra lika stora bitar.
7. Rulla runt två bitar i sesamfrön och två bitar i linfrön.
8. Tvinna ihop degbitarna till varsin avlång snurr och lägg bredvid varandra på en plåt.
9. Jäs ytterligare 30 minuter och sätt under tiden på ugnen på 200 grader.
10. Grädda bröden i ugnen i 30 minuter, tills de blivit gyllenbruna.
 

mustig pumpasoppa med äpple och saffran

 
Jag har aldrig använt mig av pumpa någonsin förut när jag bakat eller lagat mat, så igår var första gången! Alla röda och gula fina höstlöv i kombination med de kyliga men ändå soliga dagarna har fått mig att verkligen cravea pumpa...SÅ, jag köpte en stor bit pumpa, gick hem och hittade på det här receptet! Det är en pumpasoppa med kålrot och äpple som bas, den är smaksatt med saffran, färsk ingefära och yttepyttelite kanel också! Den blev riktigt god och riktigt mustig och smakrik! Prova!
 
INGREDIENSER
1/2 kg pumpa
1/2 kålrot
4 svenska äpplen
1 pkt saffran (0.5 gr)
2 msk färsk riven ingefära
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
olja att steka i
1.5 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
vitpeppar
salt
lite kanel
 
gör så här
1. Hacka pumpa, kålrot, äpplen, lök i bitar och fräs i olja, pressad vitlök och saffran tills det blivit mojsigt.
 
2. Tillsätt vatten och buljong. Låt koka tills kålroten blivit mjuk.

3. Mixa slät. Tillsätt eventuellt mer vatten om soppan känns för tjock. Strö på lite kanel.

4. Servera med lite naturell yoghurt och nybakt bröd! 
 
 
 
 

crazy white and yellow sunshine strikes

 
This morning I got up three hours before starting school. Three hours. THREE HOURS! At 7AM I rolled out of bed, put on my running shoes and went outside. I had the luck to catch the sunrise on this brisk fall morning! I only went out for half an hour but it was great. I listened to a book at the same time called "Born to run". I DEFINITELY recommend it (as I was recommended by my very good friend). It is so inspiring and interesting!
 
When I got back from my run it had this yellowy and white inspired breakfast! Oatmeal with raisins, coconut flakes and bananas, and crisp bread with eggs and yellow peppers! :)
 
HELLO FRIDAY!
 

citronaktigt filmjölksbröd med aprikoser

 
Här är receptet till ett filmjölksbröd jag gjorde här om dagen! Blandade i lite citron och ingefära och det blev supergott! Det är jätteenkelt och går ändå ganska snabbt - testa! :)
 
FILMJÖLKSBRÖD
3 dl dinkelfullkornsmjöl
3 dl dinkelmjöl
0,5 dl rågkross
0,5 dl solrosfrön
1 dl russin
1 dl torkade aprikoser
1,5 tsk bikarbonat
1,5 tsk salt
6 dl filmjölk
1,5 dl fiberhavregryn
2 tsk kanel
1,5 tsk ingefära
rivet skal från en citron

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj en avlång form och strö på lite grahamsmjöl.
3. Hacka aprikoserna. Rör ihop alla ingredienser i en skål och lägg smeten i formen.
4. Strö på lite fiberhavregryn och grädda längst ner i ugnen i ungefär en timme.

 

a whimsical summer day out on an island

 
Let's look back to the island where my family spent a whole week this summer! Here are some pictures of what we did one day! We had a long and nice breakfast, made cinnamon buns, hung out on the beach, visited a cute little sheep farm where we bought sheep meat, made an exquisite dinner on the barbeque, sat outside in the sun chatting and just spent time together!
 

RSS 2.0