rosig och höstdoftande äppelpaj

 
För ett par veckor sen såg jag en bild på en äppelpaj Leila Lindholm bakat och jag blev helt förälskad! Det var en äppelpaj som såg ut att vara gjord av rosor. Det fanns inget recepet men idag blev jag så inspirerad att jag bestämde mig för att hitta på en egen variant av den! Äppelpajen har en mördegsbotten med en citrondoftande mandelmassakräm, täckta med varma kanel- och kardemummaäpplen och toppad med smuldeg, samt dekorerad med rosor gjorda av äppelskal!
 
Även om man inte gillar äppelpaj borde man ändå baka den bara för att då den ljuvliga doften av konditori att sprida sig i huset! Här har ni receptet i alla fall!
 
 
mördeg
100 gram kallt smör
3 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ägg
1/2 msk kallt vatten
 
1. Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.
2. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.
3. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
4. När degen är kall, kavla ut den till en cirkel och lägg försiktigt över i en pajform.
5. Här kan det vara läge att sätta på ugnen på 175 grader också!
 
mandelmassakräm
200 gram mandelmassa
rivet skal från 1 citron
1 dl russin
1-2 msk mjölk
 
1. Dela mandelmassan i bitar och blanda med det rivna citronskalet.
2. Dela russinen i lite mindre bitar och mixa med mandelmassan.
3. Häll i lite mjölk för att binda ihop krämen.
4. Bred krämen över pajbottnen.
 
 
äppelfyllning
5 äpplen
saft från 1 citron
3 msk socker
3 tsk kanel
2 tsk kardemumma
 
1. Skala försiktigt av skalet på äpplena i en enda lång bit. Skalet ska rullas ihop till rosor på slutet!
2. Kärna ur och dela äpplena i småbitar.
3. Lägg genast i en skål, tillsätt citronsaft och blanda.
4. Stek äpplena lite mjuka i smör, strösocker och kryddor.
5. Häll äppelfyllningen över mandelmassakrämen i pajen.
 
smuldegstopping
50 gram smör
1/2 dl socker
1 dl fiberhavregryn
1/2 dl vetemjöl

1. Mixa ihop ingredienserna till en smulig deg.
2. Strö smuldegen över äppelfyllningen och toppa slutligen med rosorna från äppelskalen.
3. Grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter.
 
 
Voila! Där har ni pajen! Lycka till med bakandet. :)

Kommentarer
Postat av: Simone

otroligt vackert och ser så gott ut.yummi

Svar: tack så hemskt mycket! den var verkligen god också :)
None None

2012-09-29 @ 18:54:15
URL: http://smulansbakblogg.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0